Gruvnäringen i Sverige har målsättningen att vara fossilfri år 2035. Elektrifiering är en viktig pusselbit. Här en eldriven truck i det som ska bli världens första fossilfria gruva i Kristineberg.
En gruva innebär alltid en påverkan på naturen och driften står idag för stora utsläpp. Men av många skäl är ”här” bättre än ”där”. I Sverige lägger vi ribban högt för både miljö och människa. Här sker utvinningen enligt de strängaste miljölagarna och de bästa arbetsvillkoren i världen. Och här har vi ett tydligt mål för ögonen – en fossilfri gruvdrift 2035. Generellt har produktion av metaller och mineral i Sverige mellan 60 och 90 procent mindre utsläpp idag än motsvarande produktion internationellt.
Gruvor och bergtäkter tar plats där de finns - det går inte att komma ifrån. De metaller och mineral som bryts ligger där de ligger, det måste vi förhålla oss till. Det är därför helt avgörande att all brytning görs på ett hållbart och effektivt sätt - både under den tid brytning sker och efteråt. Här hittar du frågor och svar om gruvnäringen i Sverige.
Genom att bryta det vi behöver här säkrar vi vår egen tillgång till samhällskritiska råvaror samtidigt som vi kan minska utsläppen. Vi slipper dessutom importera från platser där kraven på arbetsvillkor och miljö inte är lika höga. Det vi gör i dag fyller framtiden med liv och möjligheter – för människor, våra samhällen och långt bortom Sveriges gränser.
Ur malmen vi bryter idag utvinns metaller och mineral som byggt och fortsatt bygger vårt moderna och hållbara samhälle. Läs mer om våra trotjänare här.
Det vi gör idag räcker inte för att nå den fossilfria framtid vi siktar på – men Sverige har alla förutsättningar att leda vägen. I vår berggrund finns många av de värdefulla metaller och mineral som vi och världen behöver för att ställa om. Istället för att vara beroende av att importera dem, med de osäkerheter det innebär, kan vi säkra behoven på hemmaplan och samtidigt minska utsläppen globalt. Här är några de så kallade omställningsmetaller vi skulle kunna bryta. Läs mer om vilken nytta de kan göra.
Den höga byggnaden är en så kallad gruvlave - här finns den maskin som ser till att malmen från gruvan kommer upp till marken så att metaller som till exempel järn, koppar, zink, guld och silver kan utvinnas. Just den här laven finns på Renströmgruvan.